BESPLATNA INFO LINIJA: 0800 202 53
MONOGRAFIJA: Vaš vjetar u leđa

Učešće u projektu “Volim svog psa”

MI-BOSPO podržao izvođenje projekta “Volim svog psa”, aktivnost koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu životinja “Skitnica” iz Kaknja.

Udruženje za zaštitu životinja „ Skitnica“ iz Kaknja je relativno mlado udruženje koje je nastalo iz ljubavi prema životinjama. Zajedno sa timom veterinara pomažu svim bolesnim životinjama, udomljavaju i zbrinjavaju ih.

Pojava sve većeg broja napuštenih pasa predstavlja veliki problem današnjice, čemu uveliko doprinosi neodgovorno ponašanje vlasnika, neadekvatna briga o ljubimcu, te u konačnici napuštanje pasa. Udruženje za zaštitu životinja „Skitnica“ je uvidjelo težinu ovog problema tako da su pokrenuli projekat „Volim svog psa“. Projekat ima za cilj da kroz niz edukativnih radionica omogući djeci da nauče kako se ophoditi prema psima, koje su potrebe pasa, a što će rezultirati odgovornijem pristupu psima i smanjenju broja napuštenih pasa. Putem ovih radionica podići će se svijest kod učenika osnovnih škola, kao i polaznika vrtića sa područja opštine Kakanj o odgovornom vlasništvu i sigurnosti u kontaktu sa psima.


Usljed velikog broja pasa lutalica na ulicama, kontakt između psa i djeteta je neizbježan. Zbog nedostatka načina i mjesta gdje bi djeca stekla znanje kako se ponašati prema psima na pravi način, došli smo na ideju da sprovedemo ovaj projekat, u cilju izbjegavanja neželjenih situacija koje se mogu desiti na relaciji kuća-škola-kuća, gdje je kontakt između djece i napuštenih pasa neizbježan. U sprovedbi naše ideje podršku nam je pružio i MI-BOSPO-u kojem smo veoma zahvalni za učešće u ovom projektu.“ – istakla je Sadia Schröder, predsjednica Udruženja „Skitnica“, Kakanj.

Kroz ovaj projekat biti će angažovano i stručno osoblje koje će biti zaduženo da svoje znanje prenese na svoje korisnike, odnosno najmlađe članove društva, djecu.

Planirano je ukupno devet radionica u pet osnovnih škola i četiri predškolske ustanove u općini Kakanj. Do sada su održane tri radionice, a u narednom periodu će se održati i preostalih šest edukativnih radionica.