MI-BOSPO Mreža žena u biznisu

Ispis
PDF

S ciljem poboljšanja ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, osnaživanja tržišne pozicije biznisa koje vode žene, uvećavanja njihovih poslovnih rezultata, osiguravanjem boljeg ekonomskog položaja žena poduzetnica i njihovih porodica u društvu općenito, MI-BOSPO se opredjelio da uspostavi Mrežu žena u biznisu.
MI-BOSPO nastoji prepoznati koje su to prepreke i poteškoće sa kojima se žene poduzetnice u BiH najčešće susreću, te im osigurati podršku za rješenje istih. Mreža žena u biznisu radi na jačanju njihovog zajedništva, ekonomskoj neovisnosti i položaju u društvu, podržavajući ih različitim nefinansijskim uslugama.
Mreža žena u biznisu će pokrivati područja od više od 70 općina, a članice Mreže će biti povezane u klubove, koji će biti formirani prema geografskom području djelovanja – prvobitno na području sjeveroistočne BiH.
Članice Mreže su prvenstveno MI-BOSPO klijentice: žene poduzetnice koje vode farme, vode vlastite male aktivnosti koje stvaraju prihod, vode vlastite mikro poslove, sudjeluju aktivno u obiteljskim poslovima.
Aktivnosti  MI-BOSPO Mreže žena u biznisu usmjerene su ka organizovanju aktivnosti iz područja koja su identifikovana kao barijere u rastu, razvoju, poslova, kako bi se iste otklonile:

 • edukacija i usavršavanje poslovnih vještina, organizacija kurseva, obuke za različite tipove i nivoe razvoja posla;
 • podrška u samoorganizaciji kako bi ostvarile bolje uslove plasiranja svojih proizvoda na tržištu:
  • poboljšanje tržišnih veza
  • razmjena iskustava sa članicama Mreže – učenje kroz davanje primjera
  • umrežavanje, bilo u postojeće zadruge/udruženja, ili osnivanje sopstvenih
  • poboljšanje pristupa informacijama za bolje pozicioniranje poslova kojima se bave
 • poboljšanje mogućnosti za pristup i bolje korištenje finansijskih usluga
 • zagovaranje za bolje uslove poslovanja na lokalnom i višim nivoima regulative

Nakon što Mreža žena bude osnovana, u drugoj godini svog djelovanja, MI-BOSPO će proširiti članstvo na žene koje nisu neophodno MI-BOSPO klijentice.

MI BOSPO Mreža žena u biznisu je jedan od mnogih projekata pomoći koji se realizira uz podršku američkog naroda kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID). Projekt je finansiran sa 1,5 milion USD, namijenjen za podršku ženama poduzetnicama. MI-BOSPO učestvuje u finansiranju aktivnosti sa 10% dodatnih sredstava.
Želite li nam se pridružiti, javite se u najbliži ured MI-BOSPO-a, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije.